© 2019 BÜF architecture ltd

Ellis House

Ilford, London

Internal refurbishment, extension and remodelling of traditional Victorian terrace house in Ilford, East London.

'The Courtyard'

Ellis House is a project for an extension that is compact yet spatial and materially rich with low budget and self-build elements. 

Rather than simply extending the rear of the building, an internal courtyard is formed within the centre of the extension which brings natural light deep into the plan whilst subdividing the ground floor into three distinct yet connected areas, living, kitchen & dining. 

A simple tectonic language of veneered timber beams, columns and joists and plywood panelling adds a material warmth to the rich spatiality of the layout and allowed the client to part manage, part self-build the project and undertake the entire landscape work himself.